Lydret Dingo 406


Jon og Max – En fantastisk interaktiv app for begynderlæseren!

Gratis til iPhone, iPod og iPad.

Jon og Max er den første bog-app i Lydret Dingo-serien  fra Gyldendal. Der kommer forhåbentlig mange flere!

Bogen er en letlæsningsbog, der henvender sig til barnet i 0. klasse – 1. klasse. En dejlig interaktiv historie om Jon, der skal ud og ro i en sø. Han skal besøge sin ven Max på en ø.

Ordene er nøje udvalgte ud fra det fonologiske princip. Der er mange gentagelser, ingen konsonantklynger (flere konsonanter efter hinanden) og små korte ord. Der er søde og sjove illustrationer, som er med til at understøtte den enkle historie, og kan hjælpe barnet med at afkode ordene.  Illustrationerne skaber liv, og er gode til en videredigtning. Læs mere om serien på Gyldendal.

Men spørgsmålet er så, hvordan Jon og Max fungerer som en app. Det er genialt – så er det sagt. Jeg er helt vild med denne app, både som dansklærer – men bestemt også som mor. Med Jon og Max kan barnet, på egen hånd, øve sig i læsningens svære kunst.  Forsiden giver barnet mulighed for at vælge to læsemetoder. Man kan få historien læst højt, samtidig med at ordene markeres. Som jeg tidligere har nævnt herinde (læs indlægget her), er det bevist, at denne form for læsning styrker barnets læseevne. Man kan også vælge at læse historien selv, og så få hjælp til de ord man synes er svære.  Læs selv delen er efter min mening det bedste. Barnet skal selv læse ordene og eksperimentere. Driller de, eller vil man bare se om det er rigtigt, kan man trykke på det enkelte ord.

Som en ekstra detalje kan man optage sin egen læsning af historien og bagefter lytte til den. Det vil børnene helt sikkert elske. De er jo vilde med at høre sig selv. Nu kan de høre hvordan de læser. Det kræver lidt voksenhjælp de første gange, men hurtigt vil de finde ud af det selv. Det er altså ret smart! Jeg oplever, at børnene på skolen kan være en smule frustrerede over, at de (altid) skal læse højt for mor og far. Det er altså ikke altid sjovt, selvom mor og far ELSKER det. Nu kan de læse højt – for sig selv inde på værelset, og så bagefter stolt afspille sin oplæsning for mor og far. Det er da en sjov måde at gøre det på! …

Jon og Max er ELSKET i vores hjem, og vil altid have en helt særlig plads. Jon og Max gjorde at Sara knækkede læsekoden! Det er stadig meget svært, men teknikken i Jon og Max giver hende en optimal hjælp. Se en lille film på Facebook (beklager bankelyden, lillesøster leger med et hammerbræt).

Sara er meget optaget af snart at være et skolebarn, så hun øver og øver på bogstaver og bogstavernes lyde. Denne app er guld i Saras verden, og den kom til hende på det rette tidspunkt. Jeg vil derfor overlade ordet til hende:

Det bedste er, at man kan lytte til lydene som man kender. Det er også godt, at man kan trykke på navnene (ordene), hvis man ikke kan finde ud af hvad der står. Når man starter, så skal man bare trække på siden til højre, så bladrer de. Men først skal man lige skrive sit navn. Den er altså virkelig sjov, fordi man kan LÆSE. Det er både store og små bogstaver, og jeg kender dem faktisk godt. Nu kan jeg faktisk læse den bog, og ved du hvad – den er svær. Hvorfor kan man egentlig ikke få andre bøger mor? Gider du ikke kigge igen om der er nye bøger. Sara Lucia – næste 5 år.

… Ja, her kan vi jo bare håbe på, at der snart kommer flere  i App Store! Vi kan varmt anbefale denne app! Appen er efterfølgende blevet opdateret, så nu er det en hel samling af skønne lydrette bøger.

Jon og Max kan hentes gratis i App Store.

Følg Mors Apps:

Leave a comment

406 thoughts on “Lydret Dingo