Tim og Trine styrker børns læsning 77


Jeg elsker apps, der styrker læsningen. Apps der kan få børn til at læse, fremmer læselysten og skaber bedre læsere. Min glæde var derfor stor, da Tim og Trine 1 og Tim og Trine på tur endelig ramte hylderne i App Store. App-bøgerne om Tim og Trine fra Madam Bachs forlag er et gennemarbejdet og godt bud på en rigtig god læse-app – både til undervisningsbrug og til læsning hjemme. De har i den grad fokus på børns læsning, og de er gode apps til begynderlæseren, der skal udfordres i at forstå det læste. Det er tydeligt, at forfatteren bag materialet er lærer og læsevejleder. Appen er udviklet i samarbejde med Fusentasterne, som har lavet mange virkelig gode børneapps – dog med en yngre målgruppe.

Tim og Trine indeholder flere udemærkede indstillingsmuligheder, og app-bøgerne kan på den måde tilgodese det enkelte barns læseniveau. Bøgerne fremstår med tre sværhedsgrader – LIX 4, 10 og 16, og derudover kan man vælge oplæsning og skrivestøtte. Det er tiltag som i den grad højner appens muligheder og kvaliteter. Her kan alle være med, både begynderlæseren og barnet der har brug for lidt ekstra hjælp.

At læse med Tim og Trine er både sjovt og lærerigt. Ud over at afkode og læse de enkelte ord, kræver det at barnet forstår det læste. Bøgerne består af en række billeder, hver med små tekststykker, som man kan svare ja eller nej til.  Et eksempel fra Tim og Trine 1 hvor der står Tim har en hund. På billedet ser man Tim ligge i sengen med en hund, og barnet skal derfor trykke på knappen med ja (LIX 4). Der er mulighed for at vende tilbage og genlæse billedet, hvis man ikke har alle rigtige. Det fungerer super godt, og billederne supplerer teksten godt. Så selvom teksten ikke kun medtager lydrette og letlæselige ord, er der meget hjælp at hente ved at orientere sig på illustrationene. Barnet har også mulighed for at få teksten læst højt, ved at trykke på et lille ikon. Det er klart en god støtte for mange, og ved afprøvning kunne jeg se, at børnene brugte højtlæsningen som et tjek. Havde jeg nu læst rigtigt. Andre trykkede på oplæsning med det samme, og læste derfor ikke teksten selv, derfor er det rigtig godt, at man også kan fravælge denne del 🙂  Jeg kunne dog ønske at ordene blev markeret undervejs. En undersøgelse foretaget af Nota og Epinion viser, at børns læseevne forbedres ved at læse med markeret tekst. Du kan læse mere om undersøgelsen her:http://www.videnomlaesning.dk/2011/05/lydboeger-hjaelper-darlige-laesere-gennem-skolen/

Ud over læsedelen består Tim og Trine også af en skrivedel. Her kan barnet frit skrive og digte videre til det billede, man har arbejdet med. Her er der mulighed for at slå skrivehjælp til. Det er et udemærket værktøj, der færdiggør det ord barnet er i gang med. Dog kræver det, at barnet selv har styr på forlyden og stavemåde. Man kunne ønske et skrivestøttende værktøj, der rent faktisk tog hensyn til forskellige fejltyper, da børn i målgruppen jo ofte stadig er på et skrivestadie med opdagende skrivning og børnestavning. Men kan man lytte sig frem til begyndelsen af et ord kommer man langt. Det virker motiverende og fremmer helt klart skrivelysten. Barnet kan sende det man har skrevet. En funktion som er rigtig sjov, men som nok er mest anvendelig til privatbrug, da det kræver mailadgang.

Jeg ser mange muligheder i Tim og Trine særligt i undervisningssammenhæng, og jeg betragter i den grad også bøgerne om Tim og Trine som undervisningsmaterialer. Appen lægger op til at en voksen samarbejder med barnet, me også til at barnet arbejder selvstændigt med læsning på eget niveau. Jeg har vist app-bøgerne til flere af mine elever og kollegaer, og bøgerne er blevet godt modtaget af alle. Jeg glæder mig til at arbejde mere med bøgerne i min undervisning, og jeg glæder mig over at se Sara på 5 år læse LIX 4 med stor fornøjelse! Flere bøger tak, og også meget gerne bøger med højere LIX-tal! App-bøgerne om Tim og Trine er så vidt jeg ved, de første læseapps, der også medtænker skrivningen, og er på den måde helt unikke.

Tim og Trine kan hentes i App Store til 25 kr. til iPad

Tim og Trine på tur kan hentes iApp Store til 25 kr. til iPad.

Tim og Trine i dårligt humør  kan hentes i App Store til 25 kr. til iPad.

 

Følg Mors Apps:

Leave a comment

77 thoughts on “Tim og Trine styrker børns læsning

 • Janni Kvistgaard

  Jeg er super interesseret, da jeg bruger iPad i undervisningen ogmdenne app vil være perfekt..
  Krydser fingre
  Janni

 • Peter

  Det er da helt sikkert noget min datter som går i 2 l kan bruge til noget.. Jeg husker selv hvor glad jeg var for at læse da jeg var barn.. Så jeg vil da gerne have en kode;-)

 • Åse Lund

  Hej
  Er interesseret da jeg har en dreng som kan li men kæmper lidt med at lærer at læse

 • LineO

  Lyder som god hjælp til læsning, og derfor lige noget for mine drenge.

 • Maja

  Deltager i lodtrækningen så hvis jeg er heldig kan forære den til min svigerinde der er lærer

 • Merete Wiwe Grønning

  Fantastisk app… Min søn, som kæmper med læsningen, elsker den!!

 • Cathrine hviid holm

  Ville være rigtig dejligt af få denne app til min datter på 6 år, der lige om straks starter i skole og virkelig har lysten og interessen for læsning lige nu 🙂 udfra beskrivelsen lyder app’en til at være ideal til netop den målgruppe.

 • Mia

  Min søn ville blive rigtig glad hvis jeg vandt den. han er lige begyndt at læse og lege med lydret dinge (Jon og max) og synes det er ret sjovt at han faktisk kan læse en bog selv nu. Han blev ret stolt da jeg viste ham den. Så det ville være fedt at få flere af den slags.

 • Sanne

  Det ville være MEGA fedt at vinde koder til iPad. Så kan jeg lige teste det til eleverne 🙂

 • Kate Salling

  Det ville være så dejligt at kunne få lov til at teste Tim og Trine på nogle elever. For som alle ved er det dyrt at skulle prøve en masse Apps, for at finde dem der er gode!
  Derfor ønsker jeg mig meget at vinde koder til denne App.
  Hilsen Kate

 • Karen Krogh

  Fantastisk – det lyder super godt – især at skrivningen også kommer med.
  Jeg vil gerne være med i lodtrækningen om en kode. Jeg er hele tiden fristet til at købe alle mulige apps, som jeg kan bruge i skolen, men af egen lomme, så det vil være dejligt med en gratis app.
  Kærlig hilsen Karen

 • Nanna

  Ville være rigtig spændende at teste denne app, da jeg skriver projekt om netop lærings-apps på universitetet lige nu. Krydser fingre 🙂

 • Tine Suhr

  Den ville min søn Vilas blive så glad for at prøve, han går i brh klasse og elsker alle de spændende muligheder, som Apps giver.

 • Heidi Worsøe

  Den ville min søn blive super glad for, han læser på livet løs. Samtidig kan jeg som lærer og skolebibliotekar kigge med over skulderen og undersøge om det er en app vi skal investere i på skolen 🙂

 • Johanne Bæk

  Denne app kunne være lige noget for min datter og den nye iPad. Hun er 5 år og meget tæt på at knække koden.

 • Kirsten

  Leder efter en app der kan hjælpe min datter på 6 år til at blive bedre til at læse. Håber denne app kan hjælpe hende.

 • Benny B Jensen

  Det ku være spændende at prøve en unik app af for min 6-årige dreng, der elsker alt med bogstaver og alt med ipad 😉

 • Kathrine

  Ja tak, den app lyder fantastisk. Den vil jeg gerne prøve af på min datter på 6.

 • Lene van der Graaf

  Fedt at dette super materiale også kommer i denne form. Skønt med udvikling 🙂

 • Nanna Ditlev

  Hvor lyder det bare fedt! Jeg skal netop til at bruge IPad i undervisningen i Indskolingen, og kunne i den grad få en masse godt ud af disse Apps.

 • Ulla Frost

  Som lærer og mor til to er jeg bestemt også interesseret i danne app.

 • ingeneander

  Har mange børn i huset – tusind tak for inspirations – vil gene deltage

 • Margithdam

  Jeg vil rigtig gerne være en af de heldige, som vinder en kode.

 • Susanne

  Den ville jeg virkelig så gerne have til min søn på 6 år, der går i børnehaveklasse 🙂 OG han ville få så megen gavn af den. Vi læser sammen hver eneste aften, men savner flere bøger, som denne. Og mon ikke lillebror om 2 år, også ville have stor gavn af denne 🙂

 • Jonas

  Når tidsrøveren hedder gaming-og-tjubang-bang er det vigtigt at krydre det hele med lidt god lærdom – og selvfølgelig et smut forbi MorsApps i ny og næ 😉
  Til min datter på 7 og søn på 5 🙂

 • Anette Højmark Sørensen

  Jeg tjekker altid mors-app for at hente inspiration til gode apps. Tak for det. Jeg vil gerne prøve lykken i lodtrækningen. 🙂 Håber mine børn på 6 og 3 år er heldige.

 • Pernille Krak

  Uh, mon man kan nå at være med? Har én i 1. klasse godt på vej og en der starter i 0. efter sommerferien, så vi er lige midt i alt det her læsning 🙂

 • Maja bianca Christiansen manc

  Åh det ville da være skønt med en kode 😉

 • Susanne W

  Jeg er også meget interesseret 🙂 min store datter på 7 er meget motiveret i læsning i øjeblikket og så er det bare tit sjovere at sidde med ipaden end en alm bog

 • Mia Andersen

  Jeg ville også rigtig gerne vinde en kode. Vi har ingen af historierne, så Morten på 7 ville blive glad for dem begge. Han kan rigtig godt lide den ene lydret dingo vi har:-)

 • marianne iversen

  som specialundervisningslærer er det perfekt med læsebøger til ipad’en. det motiverer så meget mere at det er en maskine man læser på 🙂 vil meget gerne have en kode…..

 • Marianne Jensen

  Åh den app ville være dejlig at have her i sommervarmen.

 • Freja

  Takker mange gange. Glæder mig til at kigge nærmere på Tim og Trine på tur 🙂

 • Stina O. Krøller

  Hej Rikke
  Jeg har købt denne og synea at den er god til Sarah på 6 – men meget nem da der er så lidt tekst. Allerede til Oliver på 8 er selv lix 16 for nem. Jeg synes at det er lidt ærgeligt at der ikke er lidt mere tekst – det kunne være sjovt. Så jeg støtter op om lidt højere lix tal vil være super.
  Overvejer at købe den med Trine osv på tur. Men nu må vi se…..
  Stina

 • Stina O. Krøller

  Hov kan lige se at andre har skrevet – er der en konkrrence vil jeg gerne være med på den på tur…..

 • Rikke Pal Post author

  Det kunne være rigtig godt med en der var lidt sværere! Sara kan faktisk også næsten klare den med LIX 16 allerede nu 🙂 Så vi krydser fingre…