Skriv og Læs – lære at læse ved at skrive 39


Den danske læringsapp Skriv og læs er en app jeg bruger rigtig meget sammen med mine støtteelever. Her kan I læse om en families oplevelse gennem de sidste år med appen, og hvad det har betydet for familiens to børn.

Har du og din familie lyst til at vinde et eksemplar af Skriv og læs? Skriv en kommentar til dette indlæg, hvor du skriver hvorfor det er JER, der skal vinde appen. Jeg finder tre vinder-familier søndag d. 18.maj kl.20. Har du Mors Apps appen finder du en ekstra vinder-chance i appen.

Meningsfuldt samvær og læring i familien

Familien Bergholdt har siden efteråret 2011 været testpiloter og brugere af appen Skriv og læs. Familien består udover mor Anne og far Michael af pigerne Benedikte på 6 år og hendes lillesøster Kamille på 3 år. Gennem en periode på 15 måneder har pigerne på iPaden fortalt og skrevet små tekster om deres oplevelser samt kære og nære ting.

Appen tager kort fortalt sit læsepædagogiske udgangspunkt i begreberne børneskrivning og voksenskrivning. Først nævnte dækker over barnets skriveforsøg, som afhængig af det aktuelle udviklingstrin kan variere fra mere eller mindre tilfældige tryk på tastaturet til en lydret og læsbar tekst. Sidstnævnte er en voksens oversættelse af barnets skrivning til konventionel stavning. Udviklingen og læringen sker når barnet sammenligner sin egen skrivning med den voksnes og bruger erfaringerne i forbindelse med deres fremadrettet skrivning. Processen kan langt hen ad vejen sammenlignes med den måde børnene lære at tale på. Børn hører ord, som deres forældre, søskende, bedsteforældre og pædagoger siger og forsøger efter bedste evne igen at imitere ordet, til det til sidst er lært. En helt naturlig og meningsfuld proces, som appen adopterer til skriftsprogsindlæring.

”Det er ret vildt, at opleve de fremskridt som ens barn kan opnå bare ved at kigge efter. Benedikte lærte meget hurtigt at stave til ’jeg’. Det kom helt af sig selv, efter at hun ganske få gange havde set, at jeg skrev det på en anden måde end hende”, fortæller Anne.

Metoden er meget velegnet til de mange små og hyppige ord i det danske sprog, som ikke skrives, som de siges – fx ”mig”, ”de”, ”og”, ”den”. Da tæt på 50 procent af vores skriftsprog består af lydrette ord er den såkaldte ordbilledmetode af stor vigtighed, når man skal lære at skrive dansk.

Benedikte viser glad og stolt nogle af de bøger frem, som hun gennem det sidste år har skrevet på iPaden. Hun er specielt glad for bogen ”Den døde mår”, som hun tog billeder til og skrev sammen med sin lillesøster og to andre børn fra vejen. Bogen handler om fundet af en død mår og de forberedelser, som afslutningsvis første til en begravelse, som var en statsmand værdig. Bladrer man rundt mellem Benediktes mange bøger, er det tydeligt at se den udvikling, som hun har gennemgået fra den først til den seneste bog.

Forside

Side 1

Side 2

”Bendikte skriver i dag i en alder af 7 år stort set alle de meste almindelige ord fejlfrit og har ofte kun et enkelt bogstav forkert, når hun skriver længere og sværere ord. Hun har opnået stor sikkerhed i at sætte punktummer og starte med stort begyndelsesbogstav. Da behovet for voksenskrivning på flere af hendes sider praktisk talt er unødvendig, kan man vel sige at appen ”har sejret ad helvede til” og nærmest gjort sig selv overflødig”, fortæller Michael med et stort smil på læben.

Kamille, som stiftede bekendtskab med WriteReader i en tidligere alder end hendes storesøster, har haft en anden tilgang til brugen af appen. I første omgang er den blevet brugt til at vise hende koblingen mellem talesproget og skriftsproget samtidig med, at det har givet hende en grundlæggende forståelse for, hvad bogstaver og de skrevne ord kan bruges til.

Kamille har primært brugt optagefunktionen i appen og indtalt historier til de billeder, som hun har taget med iPaden. Efter hendes mor eller far har skrevet og oversat historien til skriftsprog, kunne hun bruge deres skrivning til at skrive af efter og dermed skabe sin egen tekst. Ved et utal af gange at have afspillet den indtalte historie og samtidig kunne se de tilhørende skrevne ord, har hun fået en meget væsentlig kobling mellem forskellige ordlyde og udseende. Kamille har også brugt ap’ens tekstbokse til at sætte ordkort med sit eget navn eller hendes familiemedlemmers navne ind på billederne i bøgerne.

”Kamille har fået en kanon introduktion til det at skrive og læse, og hun er nu klar til selv at kaste sig ud i at lave bøger med appen”, siger Michael , som afslutningsvis tilføjer: ”Udover at Bendikte er blevet god til at læse og skrive og Kamille har haft nogle rigtige gode oplevelser med skriftsproget, så har appen gjort, at vi i familien har fået fotograferet og skrevet om en lang række sjove og spændende øjeblikke i vores børns liv, som vi med garanti ikke ville have fået gjort i samme grad uden appen.”

Skriv og læs findes både i en iPhone og en iPad udgave.

Du finder iPhone-udgaven via dette link. Appen koster 25 kr.

 Signature dansk

 Du finder iPad-udgaven via dette link. Appen koster 45 kr.

Signature dansk

Læs min tidligere anmeldelse af appen her.

 

 

Følg Mors Apps:

Leave a comment

39 thoughts on “Skriv og Læs – lære at læse ved at skrive

 • Marianne Iversen

  vores barnebarn på snart 4 er SÅ interesseret i det med bogstaver, rim og remser at hun snart er klar til næste trin på stigen og der kunne denne app være det perfekte udgangspunkt 🙂

 • Susanne Hansen

  Fordi min yngste datter Sofie så gerne vil kunne skrive og læse ligesom hendes storesøster kan. Så den ville være perfekt for Sofie.

 • Ea Eskildsen

  Hej! Tak for at du guider os rundt i app-junglen! Det er selvfølgelig vores familie der skal vinde app’en. Vi har 2 børn på 5 der skal starte i skole efter sommerferien og de er SÅ klar til at lære mere om bogstaver. Vi er udover 2 forældrer, en storesøster på 10 der gerne hjælper med at voksenskrive. På den måde vil det også styrke søskenderelationerne i familien.

 • Maria Ø

  Min ældste starter i 0. lige om lidt – og er enormt optaget af bogstaver og vil gerne have hjælp til at skrive egne historier og kan en del ordbilleder allerede. Lillesøster på snart fire suger til sig, kan allerede mange bogstaver og vil rigtig gerne kunne mere.

 • Helle

  Jeg har en søn på 8 som er godt igang med at lære at skrive og en sådan app, ville måske kunne give ham mere lyst til at skrive løs. Min anden søn på 5 skal starte i skolen efter sommerferien, så for ham ville den også være alletiders. Og som mor vil jeg da blive glad for at kunne læse om mine børns tanker som små, selv når de selv bliver voksne.

 • Henrik Larsen

  Bruger børnestavning med mine “unger” i 1. klasse. Det er fantastisk at se udviklingen i deres skrivning – og dermed også læsning. Denne app ville da helt sikkert være en stor motivation for dem – eller for dem, hvor håndskrivnings-motorikken stadig er lidt af et bjerg. Jeg gad godt eje den app. Kunne måske bringe den videre som forslag til indkøb til skolens iPads.

 • Mia

  Har 2 piger der ville ha rigtig meget glæde af den til at lære at skrive ligesom storebror. Den ældste af pigerne går i 0. Men har ikke lært at læse og skrive endnu:-)

 • Annika

  Jeg er lærer og underviser børn med skrive og læsevanskligheder. Jeg er altid nysgerrig når der viser sig nye programmer, der kan hjælpe mine elever, og som jeg kan anbefale forældrene at bruge. Mit motto er ” Hjælp til selvhjælp”, og det ser dette program ud til at være.

 • Jeanette

  Den vil vi gerne vinde, både til brug til storesøster på 9 som desværre var udast for massiv mobning i 0. og 1. kl så ikke fik indlært det helt basale og nu kæmper med det her i 3. kl. og til lillebror på 4½ som begynder at inderessere sig for bogstaver

 • Kirsten

  Den vil jeg gerne vinde til min datter på 9 år, som kæmper med at tro på sig selv . Og min søn, som begynder i 0 klasse efter sommerferien, og helt sikkert vil kunne få stor glæde af den:-)

 • Pernille T.

  Min datter på 7 ville have så meget glæde af denne app. Det samme tænker jeg om en af mine dejlige elever i 1. Klasse, han ville have så meget gavnaf den,når han får lov at låne min ipad

 • Anne

  Åh det lyder lige som det rigtige for min søn. Han er lige startet i førskole, og kan dårligt vente til at lære at læse og stave.
  Han brokker sig hver dag over, at de kun har leget og ikke lært noget … Smil

  Med denne her app vil vi kunne begynde så småt hjemme, og han får styrket sin trang til at lære… Så krydser fingre og tæer for at vi er heldige…

  Mvh Anne

 • Anja

  Jeg er sikker på mine børn på 5 og 7 ville ha stor gavn af netop denne app. Vi har ordblindhed i familien, som desværre er arveligt. Vi ved endnu ikke, om vores børn får svært ved at læse og skrive, men med denne app vil vi kunne øve og evt forebygge 😉