Forældrefiduser.dk – nemme fiduser til sammenhold i klassen 13


imageGæsteindlæg på Mors-apps. Jeg har spurgt Anette om at skrive et lille indlæg til bloggen. Jeg ved godt, at det ikke har noget med apps at gøre, men det er alligevel indenfor et områder, der har stor relevans for rigtig mange af os. Både som forældre og som lærere. Jeg er kæmpefan af siden Forældrefiduser.dk. Her bugner der af ideer og gode tips til et bedre forældresamarbejde. Det er guld.

Af Anette Aaby Hansen, projektleder for Forældrefiduser.dk og mor til Selina på 8 år og Viktor på 6 år.

Vi har lige været igennem møllen igen. Min mand og jeg.  En 6-årig dreng der er spændt som en flitsbue med lige dele begejstring og frygt. Jeg taler selvfølgelig om første skoledag.

Vi sidder sammen med klassens andre forældre på små stole og knæene trukket op under hagen. I mens forsøger vi alle nok at tage os bedst muligt ud, smilende. Vi scanner lokalet og gør allerede dér vores første forestillinger om, hvem de andre er, og hvad de står for. En kultur fødes ligeså stille. Hvordan er den mon om 5-6 år?

Kendskab giver venskab

Med inklusion og en ny skolereform er det mere udfordrende end nogensinde at give de bedste trivselsvilkår for børnene. Samtidig er det faktisk et konkret mål for reformen at øge trivslen. Noget af det som giver trivsel er sammenhold. Ikke blot blandt de fleste af klassens børn, men blandt alle klassens børn.

Som forældre har vi stor indflydelse på børnenes måde at være sammen på. Selvfølgelig har vi det, for forældre smitter jo – stadigvæk og heldigvis. Vores relationer og samarbejde smitter, og når vi kender hinanden, kan vi tage et vigtigt og kærligt medansvar for klassen. Ikke kun for vores eget barn, men for sammenholdet blandt alle klassens børn. På den måde sikrer vi nemlig de bedst mulige vilkår for vores eget barns trivsel. Og så kan vi for øvrigt nemmere undgå misforståelser, usikkerhed og frustrationer. Og vi bliver bedre til at tackle problemer og forebygge konflikter, drilleri, mobning og ensomhed.

Brug tiden på forebyggelse eller på konflikter

Problemet er, at det jo tager vores tid. Ikke noget vi har brug for i de travle børnefamilier. Men spørgsmålet er, om vi har tid til at lade være? Reelt har vi vel det valg, at vi kan bruge tiden på at forebygge et dårligt miljø eller vi kan risikere at bruge tiden på frustrationer, konfliktløsning og børn der mistrives. Den er ikke svær, vel?!

Heldigvis er der da også hjælp at hente på Forældrefiduser.dk. Her ligger en lang række fuldstændig færdigstrikkede opskrifter på alverdens arrangementer, som fx orienteringsløb, halloween, cykelværksted osv. Nemt at gå til, nemt at planlægge, nemt at deltage i.

 

Kære skole: Sæt samarbejdet i gang

En enkelt proaktiv forælder er ikke nok – det er samarbejdet mellem forældrene, der rykker. Men vi forældre kender ikke hinanden på forhånd – og derfor skal skolen på banen. Fundamentet for en klasses forældresamarbejde støbes tidligt i 0. klasse, og når skolerne prioriterer tid på forældremøder til dialog mellem forældrene, bliver det mindre tilfældigt og mindre skrøbeligt.  Så kan kulturen blive til et godt fællesskab, hvor alle børn trives.

Derfor tilbyder Forældrefiduser.dk rig mulighed for at skolerne opbygger og fastholder samarbejdet på forældremøder. Et eksempel på en metode er Forældrefiduser.dk/aktivitetsgrupper, hvor forældrene møder hinanden i mindre grupper på tværs af børnenes legekammerater og køn, mens de samarbejder om en fællesskabende aktivitet. Allerede på forældremødet summer snakken og forældrene kommer tættere hinanden, mens alle tager en tørn.

forældrefiduserKom med i kampen

Med en ganske lille indsats kan vi alle sammen gøre noget godt for vores børn. Om vi er forælder, lærer, pædagog, skoleleder eller skolebestyrelse.

Jeg lover, at jeg gør mit for at alle børn i Viktors klasse er med i fællesskabet – også uden for skoletiden. Hvordan er kulturen om 5-6 år? God for alle, håber jeg.

Følg os på www.facebook.com/foraeldrefiduser

Forældrefiduser.dk er udviklet af Det Kriminalpræventive Råd, TrygFonden samt Skole og Forældre

 

 

Følg Mors Apps:

Leave a comment

13 thoughts on “Forældrefiduser.dk – nemme fiduser til sammenhold i klassen