Skriv og Læs 149


Appen Skriv og Læs – eller WriteReader som den hedder i App Store er en gennemført danskudviklet app til den første læse- og skrivetræning. Et videnskabeligt læringsværktøj udviklet af Janus Madsen. Se appens hjemmeside, hvor både film og tekst præsenterer appen på bedste vis. Appen tager udgangspunkt i, at det er lettere at lære at skrive end at lære at læse. 

I Skriv og Læs opfordres barnet til at skrive løs ud fra principperne i den opdagende skrivning – børnestavning. Det er fantastisk. Jeg elsker børnestavning, og jeg elsker at læse børns første stavning. Sara praktiserer det i stor stil – og det gør mine elever i 1. klasse også.

Skriv og Læs er en app, der skal bruges hjemme sammen med mor og far. I følge udviklerne allerede fra 3-års alderen. Det er måske lige tidligt nok, hvis barnet selv skal være skabende i skrivefasen. Men fra 3-års alderen kan man skabe personlige billedbøger til børnene og sammen skrive en tekst. Det lærer barnet også super meget af.

Jeg synes, at Skriv og Læs er super gennemført og rigtig god. Men der er alligevel noget, der stritter i mig.  Jeg bryder mig ikke om, at barnets tekst skal “oversættes”. Jeg synes det fantastiske ved børnestavningen er, at barnet skriver med udgangspunkt i lydene, og at der ikke er regler, der stopper dem. Her er der en fare for at barnet  leger med lydene og motiveres, for så derefter at få at vide “nej lille skat. Nu skal du se hvordan det skal gøres”.

Når Skriv og Læs bruges, for bruges det skal den, så skal den bruges med omtanke og respekt med anerkendelse af barnets børnestavning og leg med lyde og bogstaver. Jeg vil umiddelbart ikke bruge voksendelen til den første børnestavning. Den vil jeg først bruge senere, når barnet begynder at få en større forståelse for skriftsproget. Sara er en stor sprognørd, så hun vil have stor glæde af denne sproglige opmærksomhed. Hun interesserer sig for sprog. Hun synes, at det er spændende at vokaler lyder forskelligt, at bogstaver kan være stumme osv. og hun husker reglerne. Men jeg kender rigtige mange børn, som ikke har det på samme måde, og som vil lade sig slå ud af de mange fejl, man laver i børnestavning. Hvis man altså anser dem som fejl. Det gør jeg ikke.

Selvom jeg har forbehold, så synes jeg stadig appen er rigtig god. Den har utrolig mange funktioner og muligheder. Man kan skabe nogle flotte bøger sammen med sit barn. Man kan indsætte talebobler, lege med farver, optage lyd, tilføje sider og meget mere. Når man skriver på tastaturet, siges bogstavets navn, hvilket er en rigtig god detalje. Min Naja på 3½ år er super interesseret i bogstaverne nu, så det fanger hende virkelig. Der er flere forskellige muligheder for at dele bøgerne, hvilket er super godt. Bøgerne kan sendes via email, deles på Facebook og kan printes. Lydoptagelserne medtages desværre ikke ved deling.

Skriv og Læs er en skabende app, hvor barnet er i fokus. Der er  ingen tvivl om, at skrivning og læsning bliver meningsfuldt, når man arbejder ud fra barnets egen verden. Det er motiverende i sig selv.

Skriv og Læs er til iPad. Appen koster 45 kr. i App Store.

 

 

Følg Mors Apps:

Leave a comment

149 thoughts on “Skriv og Læs