Bogstaveskolen – lær at skrive bogstaverne 440


Skolen har nu været i gang i en lille måneds tid. Skolehverdagen har indfundet sig, og det er en ny og anderledes hverdag for rigtig mange børn. De er kommet fra børnehaven, hvor dagen har stået på leg og sjov. Nu er den lille rygsæk skiftet ud med en stor flot skoletaske. De har fået et fyldt penalhus, og de er selv fyldte med spænding. Der sker mange sjove ting. De skal nu sidde mere stille. De skal til at lære på en anden måde.

En af de ting børnene skal til at lære er bogstaverne. Rigtig mange kender alfabetsangen. Nogen kan den lidt mere sikkert end andre. Heldigvis. Men I skolen kommer der et større fokus. Der er et andet fokus. Langsomt går børnene fra at kunne synge om alfabetet og lærerens storetå, til også at skulle skrive bogstaver. I starten kan bogstaverne skrives på mange måder. Der veksles mellem de små og de store. Der skrives oppe fra. Der skrives nedefra. Heldigvis. Det skal der være plads til i skolen. Lysten til at skrive må på ingen måde dræbes ved, at der sidder en voksen og fortæller “det er rigtigt, det er forkert”.

Men langsomt vil der også komme fokus på at skrive bogstaverne korrekt. Hvornår dette fokus kommer vil være forskelligt fra skole til skole. Fra hjem til hjem. Men jo før børnene bliver opmærksomme på, at der findes en hensigtsmæssig måde at skrive på – jo bedre. Hvis I spørger mig. Der er nemlig en god tanke bag. Det går faktisk hurtigere. Skriften bliver faktisk mere flydende. Det er faktisk lettere fremadrettet.

I “gamle dage” arbejde man mere målrettet med elevernes håndskrift i skolen. Håndskriften betød meget. En pæn håndskrift var måske endda et statussymbol, der fortalte noget om afsenderen. Men I et moderne meget digitalt samfund har håndskriften mistet terræn. Den bliver nedkæmpet af iPads, mobiltelefoner og computere. Man kan fint klare sig uden at kunne skrive pænt, og mange børn ser faktisk sjældent voksne skrive i hånden.

Men det fritager os ikke fra at have fokus på at kunne skrive. Håndskriften har stadig plads I Fælles Mål, hvor eleven efter afsluttet 9.klasse skal (…) beherske en læselig, personlig og sammenbundet håndskrift (www.uvm.dk). Undervejs er eleverne omkring efter 2.klasse at skulle skrive de små og store bogstaver i håndskrift. Herefter skal de kunne skrive sammenbundet og funktionelt. Håndskriften har altså stadig plads på elevernes skemaer.

Som dansklærer i indskolingen har jeg flere gange set hvilke udfordringer børnene møder. Det ER bare svært at skrive de bogstaver. Jeg gik derfor i gang med at lave en app. Klart nok. Og ja, bogstaver skal skrives på papir, i sand, på tavler. Men hvorfor ikke også på en tablet? Hvorfor ikke udnytte de interaktive skærme, der samtidig kan gøre barnet opmærksom på, om bogstavet nu også skrives på den rigtige måde? Det er bare motiverende for mange børn. Så jeg fandt tegnepennen frem. Resultatet er appen  Bogstavskolen fra Lingapps.

Bogstavskolen til iPad og android er en læringsapp, den er ikke  til sjov og leg, men træning. Appen træner de grundformer, der er gode at kunne, for at kunne skrive bogstaverne. Derudover har appen mønstergenkendelse og alfabetet. Ideen er, at man bevæger sig i læseretningen, altså starter med formerne og bevæger sig frem. Men hvordan appen bruges er jo helt op til jer. Det vil være hensigtsmæssigt at bruge en touchpen, da man samtidig kan øve at holde på en blyant.

bogstavskolen

 

Appen findes både til iPad og Android. Appen koster 19 kr.

AppStoredansk
google-play

 

Følg Mors Apps:

Leave a comment

440 thoughts on “Bogstaveskolen – lær at skrive bogstaverne