Fra børnehavebarn til skolebarn 318


Lige om lidt er det Shanti Najas tur til at være skolebarn. Hun glæder sig som en gal til alt det nye. For hver dag der går kan vi mærke, at hun bliver mere og mere klar. Hun søger udfordringer, og hun viser en stor interesse for både tal og bogstaver.

Vi er med garanti ikke de eneste, der har små kommende skolebørn, der skal starte i enten glidende overgang, rullende skolestart eller førskole her efter påske.

Det føles derfor helt naturligt, at vi nu laver en ny mappe på Najas iPad. En mappe med skoleapps – en “Klar, parat, skolestart” samling af apps, der tager udgangspunkt i tal , bogstaver og andre gode ting at kunne, når man skal gå fra at være børnehavebarn til at være et stort skolebarn.

najaskole

Meget læring er flyttet ned i børnehaveklassen. Børnene skal her både lære tal og bogstaver, men jo også alle de vigtige kompetencer, der kræves for at være et skolebarn. Det er jo en gigantisk omvæltning.  På min skole lærer de små pus faktisk at læse allerede i børnehaveklassen. Det er så seje. Men det er også lidt vildt. Der stilles ret så store krav til de små poder, så hvorfor ikke forberede dem lidt på det. I børnehøjde.

IMG_0583

De apps jeg har kigget på her er for det meste baseret på den legende tilgang til læring. For vi må ikke glemme legen, selvom der snart står skole på skemaet. Det behøver ikke blive til skolelæring og undervisning endnu. Men kan læringen gøres sjov og ramme børnene på deres præmisser, så bliver det altså til en leg at lære.

Bogstav-læse-apps:

De fleste børn kender alfabetet, når de kommer til slutningen af deres tid i børnehaven. De kender alfabetet som en sang eller en remse. Men snart skal de lære at bryde remsen op i små dele, der hedder bogstaver. Der er hele 29 forskellige, de har alle et navn og en lyd. De fleste har endda flere lyde. Der findes flere apps i App Store, der kan hjælpe barnet med dette.

IMG_2665ABC huskespil er en meget enkel app med et traditionelt huskespil. Bag brikkerne gemmer dig sig bogstaver. Barnet skal nu finde par. Når brikken vendes siges det enkelte bogstavs navn. En fin gratis app til at starte med – hvis man ikke ønsker at klippe og tegne selv (for det er nu altså også sjovt, specielt hvis barnet er med). Appen er gratis.

AppStoredansk

ABCballoner2ABC Balloner: denne app har jeg været med til at lave. Det er mine tegninger og min stemme. Det synes Naja selvfølgelig er rigtig sjovt. Appen er lavet til barnet, der skal lære de enkelte bogstaver at kende ud fra navn og tegn. Ud over at skulle genkende de rigtige bogstaver, så præsenteres barnet også for en tegning, der starter med bogstavet. Appen er super enkel i sin opbygning og lige til at gå til for barnet.

Appen koster 8 kr. i App Store:

AppStoredansk

Appen findes også i Google Play. Her koster den 7 kr.

google-play

hitmedlydenHit med lyden er udviklet af Viborg kommune. Appen hjælper barnet med at lære bogstavernes lyde at kende. Kender man først lydene, så er det meget lettere at lære at læse. I Hit med lyden forbindes hvert bogstav med et dyr og en zoologisk have, hvor barnet kan tjene penge og købe dyr til. Ved opstart skal man oprette en profil til barnet, herefter kan der arbejdes med vokaler og konsonanter, deres navne OG deres lyde. Når man er klar til det, kan man prøve en lille quiz og tjene mønter. Desværre har appen ikke fokus på bogstavernes forskellige lyde, og den er lidt kedelig i grafikken. Men alligevel er det en god app til den første bogstavlæring. Vi har brugt den sammen og lavet vores egne små aktiviteter. Appen er gratis. Den findes kun til iOS og er kun udviklet til iPad.

AppStoredansk

IMG_2666Søde Ord 1 og Søde Ord 2 fra Alkalær er efter min mening de bedste apps til den første læselæring. Her introduceres bogstaverne enkeltvis både med navn, lyd og skriveretning. Som et stillads bygges der ovenpå, og bogstaverne sættes sammen til små lydrette ord. Der kommer små ord som skal læses og efterhånden også små sætninger med lydrette ord. Appen kræver at barnet er parat til at ville lære at læse, ellers kan det skabe lidt frustrationer. Vi bruger disse apps sammen med Naja, så vi sidder sammen og hygger med dem. Prisen på disse apps er i den høje ende, men jeg synes helt sikkert de er prisen værd. Det er et læringsmateriale i høj kvalitet.

Søde Ord 1 koster 69 kr:

AppStoredansk

Søde Ord 2 koster 99 kr: AppStoredansk

IMG_2667Lydret Dingo fra Gyldendal kan bruges, når læsningens kode er knækket. Der er mange børn ikke, når de er klar til smutte fra børnehaven. Men enkelte er, og her er Lydret Dingo bare helt vildt god. Bøgerne er meget lette at gå til, og består mest af lydlette ord. Appen har en funktion, hvor barnet kan trykke på ordet, så læses det. På den måde kan man komme forbi alle ord – også de svære. Der følger en gratis bog med, når appen hentes. Flere bøger kan købes via appen.

AppStoredansk

Men det er jo ikke kun bogstaver der skal arbejdes med i skolen. Tallene er vigtige – og for vores Shanti Naja er de meget mere interessante end bogstaver, læsning og bøger. Hun er opslugt af matematik og tal. Her kommer de bedste apps til aldersgruppen:

screen322x572 (3)Quick Math Jr. fra Shinythings er en overdrevet lækker begynder matematikapp. Den bliver gradvist sværere og sværere og tilpasser sig barnets niveau. Ved opstart laver man en profil, og barnet skal derfor ikke starte forfra hver gang. I appen arbejdes der med at tælle, lave talrækker og begyndende addition og substraktion. Barnet lærer også at skrive tallene korrekt. Det hele bliver krydret med, at barnet kan dekorere og skabe små figurer, som bliver til en del af spillet. Det er ret så godt faktisk.

Appen koster 25 kr. i App Store.

AppStoredansk

IMG_2668King of Math er en gennemført læringsapp, som også vokser med barnet. Naja elsker denne app! Den er både sjov og udfordrende for hende. Appen kræver virkelig tænkning af den lille størrelse, og man skal være klar på at sidde med på sidelinjen (hvilket også er ret så hyggeligt).10427352_792449954136582_5070114921073207247_n

Der er steder, hvor man er skal læse lidt tekst, for at forstå opgaven. For Naja giver det også læsetræning, for hun har vilje og vil selv. Så når man skal fuldende: SYV – OTTE – ? så leder hun efter det rette svar med lyden “nnnn”. Det virker skal jeg hilse og sige. Man tjener point, stjerner og medaljer og kan udvikle sin karakter fra tjener til konge. Det virker virkelig også. Det er super motiverende – både for små piger og små drenge.

Den fulde version af appen koster 25 kr:

AppStoredansk

En begrænset gratisversion med in-appkøb kan findes her:

AppStoredansk

Appen findes i Google Play. Den er gratis:

google-play

Og så er der de apps, der kombinerer tal og bogstaver og mest af alt er leg og sjov. Det er uden tvivl dem, der fanger Najas opmærksomhed allermest. Men de er nu også fine! 

screen520x924 (9)Insektastisk er en app med en imponerende flot grafik. Appen er udviklet af Little Bit Studio – folkene bag appen Bugs and buttons, som også varmt kan anbefales. I Insektastisk arbejdes der både med tal og bogstaver, hvor (igen) sværhedsgraden kan indstilles efter barnets niveau. Efterhånden som man spiller kan flere niveauer låses op, men det kræver man gennemfører runderne først. Ud over tal og bogstaver arbejdes der også med farver og sporing. Øvelser der styrker både koncentration, mønstergenkendelse og finmotorikken. Hvor de andre nævnte apps er mere skoleorienterede er denne baseret på et fedt layout og et godt gameplay. Her opdager barnet faktisk ikke helt, at man faktisk lærer rigtig mange ting. En virkelig flot og gennemført app med dansk tekst og tale. 

Appen koster 16 kr. i App Store.

AppStoredansk

screen480x480 (5)Gozoa Nøglejagten er en danskudviklet app, der er baseret på et traditionelt platformspil, men hvor man skal løse matematiske opgaver. Appen starter med en fortælling om den onde skurk, der har låst alle Gozoas venner inde. Barnet skal nu hjælpe Gozoa med at begri vennerne. Appen er inddelt i seks niveauer, hvor børnene i denne alder skal starte på det første niveau. Undervejs skal man samle diamanter og mønter, som man kan bruge til at købe forskelligt udstyr til Gozoa. De matematiske opgaver skal udføres på tid, det kan godt virke stressende for nogle børn, mens det for andre er en motivationsfaktor. Da man i Nøglejagten også opretter egen profil, og appen har så mange forskellige sværhedsgrader, så er den underholdende for næsten hele familien.

Appen koster 16 kr. i App Store:

AppStoredansk

Du kan også finde appen i Google Play til 13 kr:

google-play

Men skolen er jo så meget andet end bogstaver og tal. Her er et par super fine apps, der lader barnet arbejde med problemløsning, koncentration og samarbejde. De er alle super fine, og apps vi er meget glade for hos os.

screen480x480 (6)Pettsons inventions – de fleste børn kender Petterson og Findus. I denne app fra svenske Filimundus skal der laves opfindelser. De kræver virkelig at man kan tænke kreativt. Det er super sjovt. I denne deluxe-udgave kan man dyste mod hinanden i evnen til at sætte opfindelsen sammen. 

Appen koster 25 kr. i App Store:

AppStoredansk

Du kan også finde appen i Google Play for 18,34 kr:

google-play

screen480x480 (7)Happy Geese –  er baseret på de traditionelle brætspil “Gåsespillet” og “Slanger og stiger”. Det er begge to meget simple spil uden så mange regler. Det er for mange børn svært at spille spil, man skal vente på tur (blive enige om hvem der starter) og kende til reglerne. Det er alt sammen noget, som er virkelig godt at kunne i skolen. Appen findes i en gratis-version med få baner. Man kan også købe den fulde version for 25 kr. Der kan være op til fires spillere i gang.

Den fulde version af appen findes her: AppStoredansk

Du finder gratisverisonen her:

AppStoredansk

Du kan finde appen i Google Play til 17,16 kr;

google-play

screen480x480 (8)Match Blitz – er en sjov app for op til fire spillere. Der er lidt “Kims leg” over appen, hvor børnene præsenteres for en masse genstande. Skærmen er opdelt i fire felter, og børnene har hver deres felt. Legen går nu ud på at finde ud af, hvilken genstand, der optræder i alle fire felter og trykke først på tingen. I Match Blitz styres koncentrationene og opmærksomhed. Og så dur det jo heller ikke, at man bliver sur, hvis man ikke finder tingene først. En rigtig lækker app, som vi har haft meget sjov ud af hos os. 

Appen koster 8 kr i App Store:

AppStoredansk

screen480x480 (9)Hvad kan kroppen – omvæltningen fra børnehave til skole er enorm. Den lille krop skal til at sidde mere stille og følge nogle helt andre regler. Nogen gange er det bare godt at gakke lidt ud og undersøge hvad kroppen egentlig kan. I gratisappen Hvad kan kroppen illustreres der med både lyd, tegning og tekst mange forskellige øvelser med kroppen og forskellige brydelege. Den er genial, og vores piger har meget sjov ud af de forskellige brydelege på stuegulvet. 

Appen er gratis i App Store:

AppStoredansk

…rigtig god fornøjelse med skolestarten til alle de små pus!

 

 

Følg Mors Apps:

Leave a comment

318 thoughts on “Fra børnehavebarn til skolebarn