Havenisserne flytter ind 566


Anmeldelse

Havenisserne flytter ind af Josefine Ottesen illustreret af Birde Poulsen

– en kalenderbog i 24 afsnit

Vi har fået en tidlig julegave i år. Vi har fået lov til at læse Josefine Ottesens nye julekalenderbog “Havenisserne flytter ind”. Den var virkelig en gave både at læse og kigge i.

IMG_5063

I “Havenisserne flytter ind” følger vi den lille nissefamilie med Bedste og de tre forældreløse nissesøskende Knort, Kærne og Persille. De lever et lykkeligt og rimelig trygt liv i havens store træ “Brede æbletræ”, hvor de største farer er kattene fra det røde hus og de store sorthvide skader. Men lykken varer ikke ved. En nat vækkes nisserne af en frygtelig storm, som river hele deres trygge hverdag op med rod – helt bogstaveligt. Herefter kommer nisserne ud på en hård og opslidende rejse, hvor de skal forsøge at finde fodfæste og finde et sted at sove.

Bogen er en kalenderbog i 24 afsnit, men den er bare så meget mere end det. Den er en fantastisk rørende fortælling om det værste man kan opleve. Den handler om at miste alt det man har, sit hjem, sin familie og det man tror på. Det der gør “Havenisserne flytter ind” helt speciel god er, at den på den fineste måde formidler det følsomme og meget svære emne i børnehøjde. Gemt mellem linjerne rummer bogen stærke referencer til det verdens mange flygtninge dagligt kæmper med.

IMG_5064

Jeg læste bogen højt for mine to piger på 6 og 8 år. Den gav virkelig anledning til nogle gode samtaler. Shanti Naja på 6 år, havde svært ved at trække de virkelige (og meget uhyggelige referencer – og tak for det), men tog bogen mere som den var, som søde nisser, der har udfordringer og problemer, men heldigvis klarer sig godt. Men med Sara kunne vi drage paralleler og tale om verden. Hun følger jo på en anden måde med – i børnehøjde. Lige nu er det mere aktuelt end nogensinde. Vi følger meget med i de mange flygtninger, som vandrer gennem vores land. Det er svært at forstå. Men vi har kunne bruge forklaringen “Jamen kan I huske hvordan Knort og hans søskende måtte lede efter et nyt hjem” – og det kunne de jo godt. Heldigvis tror de så også på, at alt ender godt.

“Havenisserne flytter ind” er virkelig en dejlig bog. Jeg ser meget frem til at læse den igen og til at læse den højt for min klasse. Afsnittene i bogen passer fint til oplæsning i skolen. De er ikke tilpasset enkelte dage i juletiden, så der intet til hindre i, at man går igang så snart bogen er udkommet! I forbindelse med udgivelsen af bogen har Josefine Ottesen udviklet nogle nye lege, der kan ses på www.flygtning.dks hjemmeside. Dem skal vi helt sikkert også lege i min klasse. De ser super gode ud. På hjemmesiden kan man også læse meget mere om bogen, tankerne bag og om det geniale, at man rent faktisk støtter et ufatteligt godt formål, hvis man køber bogen.

Bogen kan købes flere steder på nettet og forhandles i alle boghandlere. Havenisserne flytter ind koster 199,95 kr. 40 kr. går ubeskåret til Dansk Flygtningehjælp. Køb bogen her – direkte hos Dansk Flygtningehjælp. 

IMG_5065

 

Følg Mors Apps:

Leave a comment

566 thoughts on “Havenisserne flytter ind